Strandade näbbvalar obduceras 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har just nu en tung uppgift. De två näbbvalar som strandade på västkusten i början av augusti undersöks nämligen i skrivande stund.

Strandade näbbvalar obduceras 

näbbvalar

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har just nu en tung uppgift. De två näbbvalar som strandade på västkusten i början av augusti undersöks nämligen i skrivande stund. Anledningen är att de vill fastställa orsaken till varför de strandade – och vad som ledde till deras död. 

Uppgiften kräver onekligen lite extra, detta då valarna väger 720 respektive 826 kilo och är drygt fyra meter långa. 

– Vi har erfarenhet av att obducera mindre valdjur. Tumlare till exempel, men det här är mycket, mycket större. Tio gånger större än en tumlare. Så rent praktiskt med logistik är det svårare. Vi behöver vara flera personer, ha en kran för att lyfta dem, och hjälp för att få ut de inre organen, säger viltpatologen och marinbiologen Aleksija Neimanis på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida.

SVA letar bland annat efter dödsorsak, miljögifter och möjliga sjukdomar och sammanställningen väntas ta flera veckor. 

Se mer av intervjun med SVA:s viltpatolog Aleksija Neimanis här

Källa: Svenskjakt.se

Inlägget Strandade näbbvalar obduceras  dök först upp på VILDMARKEN®.

Klicka för att läsa hela artikeln »


https://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.pnghttps://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.png

Sveriges snabbast växande jakttidning – Nu även med fiske!