Pawsitive Performance UF har hittat framgångsmodellen – tillverkar hopphinder med säkerhet och komfort i fokus

Pawsitive Performance UF kan se tillbaka på en vår full av lovord och prisutdelningar som under SM i Ung Företagsamhet slutade med SM-guld i Årets Innovation samt ett SM-silver i Årets Hantverkare. Framgångarna är en följd av deras affärsidé om att börja tillverka produkter i form av lätta och säkra hopphinder för hemmaträning med hundar.

– Vi har sett återkommande problem, skador hos hundar på träning och tävling kopplat till utrustningen. Det vill vi förändra genom att ta fram ett hopphinder utan de faktorer som visat sig vara en skaderisk för hundarna, säger Hanna Winroth och Bella Nilsson som tillsammans driver det innovativa UF-företaget.

Idén väcktes när de själva började fundera på att köpa hem egna hopphinder att ha för att kunna träna hemma på tomten, i stället för att behöva ta sig iväg och träna någon annanstans, något som inte minst är bra när man har en unghund som behöver mycket träning men inte klarar så långa pass. Ganska snart insåg de snart att det inte fanns något företag som tillverkar hinder här i Sverige – och att beställa från utlandet är ofta krångligt.

– För att hålla nere på fraktkostnaden så behövde man ofta sambeställa och krångla, vilket i sin tur ofta leder till att det rinner ut i sanden. Skulle något därefter gå sönder så var det bäddat för ännu mer krångel.

De såg en lucka på marknaden och det blev snabbt en självklarhet att det skulle bli tjejernas fokus under UF-året. När de väl hade bestämt sig för vilken produkt de ville ta fram och tillverka som UF-företag började de sätta in sig i regelverket – och blev positivt överraskade.

– Vi insåg att det var mycket enklare än vad vi först hade trott att få hindren godkända för officiella tävlingar även utomlands, så självklart valde vi att följa dessa mått och bestämmelser vilket sedan visade sig vara ett mycket bra beslut då vi fått förfrågningar om vi kan skicka våra hinder till kunder utomlands och på så sätt nå en stor målgrupp!

Affärsidén är tydlig. Pawsitive Performance UF vill tillverka produkter där hundens säkerhet och människans komfort är i fokus. De har nämligen sett återkommande problem med skador hos hundar på träning och tävling kopplat till utrustningen.

– Tidigare har majoriteten av hinder tillverkats av metall, vilket gör att de är tunga och har hårda, skarpa kanter. Detta medför en stor risk som visar sig gång på gång. Smala vassa kanter på bomhållare skapar en risk som vid tråkiga händelser resulterat i djupa sår i sidan och eller magen på hunden när hunden kommit med dålig ansats och hoppat snett över hindret.

– Metallhindren är även svåra att rubba när de är så tunga och det blir en stor smäll när de krockar in i dem, vilket har gjort att hundar har slagit ut tänder och fått benbrott, drabbats av hälta och ömhet av hinder som ramlat på hundar. Listan är lång med skador, men vår vision är att ta bort dem helt.

Förmåner och komfort

Produkterna har tagits fram med människors förmåner och komfort i åtanke.

– Alla våra material är väder- och UV-tåliga vilket gör att hindren kan användas inne som ute i alla olika väder. Många av hindren på marknaden har inte UV-tåligt material vilket gör att de spricker/går sönder och måste kastas och nytt köpas in. Det är något som vi inte tycker känns hållbart ur ett miljöperspektiv och därför har vi noga valt ut hållbara material.
Företagets resa började med lanseringen av hinder för hundsporten agility, en produkt som genast fångade intresset hos både privatpersoner och träningsklubbar över hela landet – och även gav eko utomlands.

– Vi fick även intressenter globalt då våra hinder uppfyller den tävlingsgodkända standarden i världen. Vår lanseringskampanj där vi erbjöd kunden att få köpa ett hinder för 849 kr (ord. pris 1 199 kr) blev en omedelbar succé, och på mindre än tre veckor hade Pawsitive Performance UF sålt 96 hinder och omsatt över 80 000 kr.

– Detta tidiga genombrott satte tonen för företagets fortsatta framgångar under året och gav motivation till att lägga ner tid och arbete i att tillverka alla hinder som i dagsläget görs för hand av oss två.

Nu får tjejerna dagligen frågor om när de öppnar upp för beställningar igen. För tillfället tillverkar de allt för hand, men nu jobbar de på att effektivisera inför framtiden.

– Vi sågar upp alla rör i rätt längder, sågar upp skivorna som ska sitta inuti hinderstöden plus att de även ska målas. Det tar en del tid så vi hoppas kunna få hjälp att snabba på processen. Just nu håller vi på att testa olika alternativ gällande hur vi ska tillverka hindren i framtiden och vad som är möjligt att göra själva på ett snabbare och effektivare sätt.

SM-guld

Alldeles nyligen var Hanna och Bella med på Älvsjömässan i Stockholm och årets SM i Ung Företagsamhet. Mässan avslutades med galamiddag och prisceremoni för de bästa UF-företagen i Sverige som lyckades kvala in under året. Tjejerna berättar att konkurrensen varit stenhård – och att de knappt kunde tro sina öron när deras företag ropades ut och de hade vunnit Årets Innovation 2024.

– När vi hörde vårt namn läsas upp från det guldiga kuvertet var det svårt att greppa sanningen, vi vann?!

Vill skynda långsamt

Nu fokuserar tjejerna först och främst på att få igång en bra rullning på tillverkningen på hopphindren, men på lång sikt drömmer de om att kunna ta fram fler produkter och expandera sortimentet.

– Vår vision är att starta upp det som ett AB i framtiden men om det är om ett eller fem år vet ingen! Först och främst känner vi båda att vi behöver landa lite nu efter studenten och jobba med ett “vanligt jobb” i första hand och ha Pawsitive som en hobby men ändå hålla tillverkningen vid liv och fortsätta spåna på nya produkter, säger tjejerna som dock vill skynda långsam och inte känna någon press.

– Vi vill samla på oss kunskap och fundera på exakt hur vi vill göra det innan vi tar nästa stora steg! För oss har det alltid varit passionen för hund och hundträning som drivit oss framåt och så vill vi att det förblir.

 

Inlägget Pawsitive Performance UF har hittat framgångsmodellen – tillverkar hopphinder med säkerhet och komfort i fokus dök först upp på VILDMARKEN®.

Klicka för att läsa hela artikeln »


https://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.pnghttps://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.png

Sveriges digitala magasin inom jakt, fiske och friluftsliv