Bockjakt med Clausen Roedeercall Pro

Kristoffer Clausen är en av Norges främsta jaktprofiler med över 20 års erfarenhet av att producera jaktfilm. Vi som har följt honom under resans gång har förstått att det är lockjakten som ligger honom varmast om hjärtat. Nyligen fick vi på Magasin Vildmarken hänga med honom till Polen under högbrunsten för att få uppleva jakten genom hans ögon – och samtidigt prova hans nya rådjurspipa.

Bockjakt med Clausen Roedeercall Pro

Kristoffer Clausen är en av Norges främsta jaktprofiler med över 20 års erfarenhet av att producera jaktfilm. Vi som har följt honom under resans gång har förstått att det är lockjakten som ligger honom varmast om hjärtat. Nyligen fick vi på Magasin Vildmarken hänga med honom till Polen under högbrunsten för att få uppleva jakten genom hans ögon – och samtidigt prova hans nya rådjurspipa. [Text & foto: Staffan Johansson]

Intresset för lockjakt tog fart på allvar när Kristoffer, då elva år gammal, under en period bodde i Tanzania tillsammans med sin familj eftersom hans far hade fått jobb där. När de senare flyttade hem till Norge igen var Kristoffer full av intryck och lärdomar från Afrika. CD:n med olika afrikanska djurläten snurrade flitigt på pojkrummet och sakta men säkert började hans passion att växa.

– När jag flyttade hem till Norge igen var jakt det enda jag kunde tänka på, natt som dag. Vi bodde på en gård med rådjur, räv, älg och småvilt på tomten och möjligheter för jakt på alla håll och kanter.

Efter att ha provat på en stor del av utbudet av lockpipor ute på marknaden väcktes tanken på att producera egna. Han medger att det är något alldeles speciellt med att kunna locka in vilda djur på nära håll – och han har hela tiden haft höga krav på sina produkter.

– Som utgångspunkt tog jag åtskilliga lockpipor som jag själv brukar använda och då tänkte jag att om jag skulle göra mina egna lockpipor så bör de vara minst lika bra som de som finns redan ute på marknaden, säger Kristoffer Clausen när vi möter upp honom på Gardemoen där vi tillsammans ska ta oss vidare mot äventyret i Polen.

Clausen Roedeercall Pro

Hett jaktresmål

En flygresa till Berlin och några timmar i bil senare är vi framme i västra Polen – ett område som Kristoffer i närmare 15 år har återvänt till för bockjakt i högbrunsten. Vi landar tidigt på dagen men redan under resan över gränsen anar vi den påtagliga sommarhettan i form av värmedaller över åkrarna längs med vägarna.

Varför reser man då till Polen för att jaga råbock när det finns gott om jakt på hemmaplan? Svaret är enkelt: I Sverige är brunsten nästan över när jaktperioden startar den 16 augusti. I Polen är bockjakten däremot lovlig under en längre period, dessutom var detta ett utmärkt tillfälle att se vad Kristoffers nya rådjurslockpipa går för.

Vid en första anblick ser den ut som att två exemplar av den första pipan har sammanfogats. Och det är inte långt från sanningen, men med några nyckelelement som markant är förbättrade jämfört med föregångaren. För att prata konkret hårdvara så har man här en större lutning av munstycket från det lösa membranet, något som gör det lättare att kontrollera önskad ton och önskad volym, och dessutom minskar risken för att saliv får membranet att ”klistra sig” mot munstycket. Förutom sluttningen på munstycket är kanten mot tänderna i underkäken något större än innan och pipan ligger bra i munnen, vilande mot tänderna, vilket gör att man kan hålla båda händerna på vapnet. Enda gången du kan behöva använda handgrepp för att blåsa i pipan är om du ska göra upprepade ångestläten. Då du biter, blåser och släpper bettet kan du lätt tappa pipan från munnen.

Men den mest iögonfallande förändringen ligger såklart i att det är två pipor i en. Skillnaden är inte stor i själva munstycket, men däremot sitter det två olika membran på de olika sidorna och variationen av lättillgängliga toner är just nu störst på marknaden. Den ena sidan ger något ”grövre” toner och den andra något ljusare – allt från kontaktljud av get och killing till grova och ljusa ångestläten är därmed möjliga att frambringa.

Membranen sitter fast mot munstycket av det grönfärgade gummibandet. Om du vill göra rent eller torka av membranet så drar du bara ut det, torkar av och sätter tillbaka det. Det sitter förvånansvärt bra utan något som nyper fast det förutom gummibandet, vilket det även gjorde på föregående modell, även efter flera säsonger.

Går ”all in”

Kristoffer Clausens hetaste tips när det gäller att locka rådjur är att gå ”all in”. Han menar att man bör locka aggressivt, hårt och intensivt. Trots att Kristoffer är en äkta jägarsjäl så är tålamod kanske inte hans starkaste sida, och kanske är det på grund av det som han funnit detta sätt att locka på och funnit det som ett lyckat koncept. Och som det ger resultat!

Är det bock eller get i närheten så kommer de ofta in som om de vore skjutna ur en kanon. Även om brunsten inledningsvis var lite trög på resan så var det få som till slut inte kunde låta bli att skutta in för att kolla läget. De enda gångerna som vi faktiskt inte fick in något på lock var när bocken och geten verkat para ihop sig ordentligt – då bocken har fullt fokus på den get han lyckats få på fall och heller inte låter geten sticka iväg för att kolla in vad det är som piper.

Både bockar och getter

Och så är faktiskt fallet när vi lockar. Det är getter och/eller smaldjur som åtminstone till 50 % drar sig till lockljudet, i många fall i sällskap av bock. De andra gångerna är det ”singelkillarna” som kommer in hårdast, men i vissa fall har vi också sett att bock med get väljer att lämna sin partner för en stund för att kolla läget – framför allt vid ångestläte.

Efter en spännande vecka i sällskap av nya Clausen Roedeer Call Pro så har den våra varmaste rekommendationer. Givetvis kräver en pipa med löst membran lite träning, men hög betoning på lite, för så svårt är det faktiskt inte. Med denna lockpipa har du största möjliga variation av lockljud vid dina läppar – och massvist med fascinerande jakt framför dig.

 

Inlägget Bockjakt med Clausen Roedeercall Pro dök först upp på VILDMARKEN®.

Klicka för att läsa hela artikeln »


https://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.pnghttps://vildmarken.se/wp-content/uploads/2017/03/cropped-vildmarken-32×32.png

Sveriges snabbast växande jakttidning – Nu även med fiske!